4G Ordlista


Det finns en del svåra begrepp, termer och ord kring 4G som kan vara trevligt att ha koll på när du läser om 4G eller planerar på att skaffa ett abonnemang. Här hittar du en sammanställd 4G ordlista med några av de vanligaste begreppen du stöter på. Den här ordlistan kommer att utökas allt eftersom så titta gärna tillbaka hit lite då och då!

Ordlista: lte-advanced | 4G-auktionen | 4g-modem

lte advanced

lte advanced är en ny standard för uppföljaren till den nuvarande 4G-standarden. Standarden blev enad i början av Mars efter fem dagars diskussioner bland 800 deltagare vid en konferens i Taipei. I samtalen så var representanter från stora mobilföretag som Samsung, HTC och Nokia närvarande. lte advanced kommer erbjuda hela 1 gigabit i sekund i nedladdningshastighet och maskin-till-maskinkommunikation som till exempel kan skicka information från sensornätverk till utryckningscentraler eller mätcentraler. Den nya supernabba 4G-standarden kommer dock dröja väldigt länge innan vi privatpersoner få se den, för trots att den är fastslagen kan det dröja upp till fem år innan den ses i verkligheten.

linje


linje

4G-auktionen

4G-auktionen var en auktion som startades den 28:e Februari 2011 av Post & Telestyrelsen i vilken de största aktörerna inom mobil kommunikation fick lägga bud för de nya frekvenserna med stöd för 4G. Bland annat gällde auktionen kring de nya viktiga 800 MHz-bandet som bland annat kan användas för 4G. Auktionen var från början topphemlig och de olika deltagarna i auktionen visste inte vilka de konkurrerade om med buden för de attraktiva frekvenserna för framtidens mobilnät. Tillstånden för de vunna frekvenserna i auktionen gäller i 25 år och telebolagen fick ropa in högst två av dem.

Vinnarna från 4G-auktionen trädde fram den 4:e Mars och blev köparna TeliaSonera Mobile Networks (Telia), Hi3g Access (Tre) och Net4Mobility (Tele2 och Telenor). Bredbandsoperatören Net1 blev utan de nya frekvenserna. I den totala budsumman som beräknades ge Svenska staten 2 miljarder kronor från telekombolagen, bestod 300 miljoner kronor av vad Tele2 och Telenor lovat investera i extra utbyggnad av nätet så att företag och fasta bostäder som idag inte har tillgång till bredband ska få det.

Efter 4G-auktionen har de stora vinnarna satt igång för fullt med att bygga ut, testa och lova nya förbättringar för såväl 3G som 4G-nätet. De nya frekvenserna kommer både förbättra täckningen och i vissa fall hastigheterna för de med 3G-abonnemang, men också explosivt öka täckningen för 4G i Sverige.

4G-modem

När någon säger modem tänker du säkert först på de stora högljudda lådorna från 10-15 år sedan som du var tvungen att ha för att koppla upp dig i snigelhastighet till Internet. 4G-modem och andra sidan är små stickor i samma storlek som USB-minnen som du sätter in i din dators USB-port för att få tillgång till en Internetuppkoppling med 4G-hastighet.

linje


linje