Bra att veta innan du skaffar 4G mobilt bredband


Vad är 4G och hur fungerar det?

4G är fjärde generationens mobilkommunikation som erbjuder upp till 10 gånger så höga hastigheter som föregångaren 3G. Med 3G kan hastigheter på upp till 100 Mbit/s nås för mobila användare och 1 Gbit/s för stationära användare. De hastigheterna de stora Svenska operatörerna erbjuder är upp till 80 Mbit/s för de modem du sticker in i din dator.

I 2008 auktionerade Svenska Post- och telestyrelsen fem licenser till högstbjudande, vilka tilldelades till Hi3G Access, Intel, Tele2, Telenor och TeliaSonera. I Januari 2009 började Telia utbyggnaden av 4G-nät i Stockholm i områdena Kista Centrum, Globen, Stockholsmässan i Älvsjö och Farsta, samt i Oslo.

De operatörer som erbjuder mobilt bredband med 4G idag är Telia, Telenor, Tele2 och Bredbandsbolaget. Även Net1 och Tre sägs vara på gång med abonnemang för 4G men exakt när dessa blir tillgängliga återstår att se.

Vilken operatör har snabbast 4G mobilt bredband?

Enligt ett test av tidningen M3 så har Tele2 högsta uppmätta hastigheten för mobilt bredband med 4G (källa). Med Tele2 lyckades M3 nå topphastighet på över 80 Mbit/s till 90 Mbit/s vilket till och med är över vad som utlovas! Men detta testet genomfördes i Stockholm där det generellt är rätt bra täckning så detta behöver nödvändigtvis inte gälla för just där du bor.

linje


linje

Har jag täckning för 4G där jag bor?

Med den snabba utbyggnaden av 4G mobilt bredband så kommer så småningom stora delar av Sverige ha täckning med 4G. Men just nu är det främst de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö som har bra täckning. Men på vissa ställen kan det vara svårare att få täckning, t.ex. i skärgården eller liknande. Lättaste sättet att se om du kommer få täckning med just den operatören du tänkt välja är att titta på respektive operatörs täckningskartor:

linje


linje